V 4 korakih enostavno in nestresno do vloge v nadaljevanki

Se še komu zdi zamudno in stresno čakati na avdicijah? SELFTAPE avdicije #selftape #onlineavdicija

Zakaj bi sploh imeli željo, da igrate v filmu ali nadaljevanki?

Za nekatere je to super življenjska izkušnja, igralcem jo to služba, najstniku so to sanje, drugim je to najljubši del prostega časa… vsekakor je to del, ki nam za vedno ostane v spominu in hočemo še …

Skupno vsem je, da bi radi dobili vlogo kar od doma s kavča 🙂

Klasične avdicije so običajno, nekje, kjer ne morete parkirati, kjer v vrsti čaka veliko ljudi, prisotna je napetost v zraku, mislih ljudi, ne veste kako dolgo bo trajal ves proces … Vse našteto so odpravile in olajšale Online avdicije oziroma selftape avdicije.

Kaj sploh je self-tape / online avdicija?

To so avdicije, na katere se vam ni potrebno nikamor voziti, čakati v vrsti… ampak jih opravite od doma, iz počitnic, kavča…od kjerkoli – važno je le, da imate pameten telefon in internet, da lahko svoji prijavi na neko vlogo dodate svoj video s scenarijem (t.i. selftape).

Nad selftape posnetki smo navdušeni vsi, ki si želimo vlogo in tudi produkcije, katerim je prihranjeno ogromno časa in hitreje lahko pridejo do talentov za svoj projekt.

Super novica je, da se vam ni potrebno peljati nikamor, ampak lahko vse opravite doma! In prav tako lahko produkcija od kjerkoli pregleda in izbere kandidate za vlogo.

Odlično, kajne?

 

1. Korak – Poiščite portal, ki to omogoča 

Poščite casting agencije ali spletne portale, kjer imajo omogočeno dodajanje selftapov. Pozanimajte se pri prijateljih ali poznajo agencijo, kakšna je njihova izkušnja.

Preden se vpišete se pozanimajte ali tam nudijo raznoliko ponudbo snemanj, ki vam ustreza.

Nekaj bolj znanih in preverjenih:

 

https://www.backstage.com (cel svet)

https://www.spotlight.com (za šolane igralce ali igralce z izkušnjami)

https://www.avdicija.com (edini v Sloveniji s to možnostjo in z veliko različnimi vlogami – za začetnike in za šolane igralce)

 

2. Korak – Preverite katera vloga ustreza vašemu profilu

Glede na vašo starost, izkušnje in osebnost preverite seznam razpisanih vlog. Izberite vlogo, ki najbolj ustreza vašim karakteristikam in se lahko najbolj poistovetite z njo.

Naučite se razpisani avdicijski tekst na pamet in ga povadite, izpilite mimiko (nikar ne pretiravajte pri igri). Kadar je v razpisani avdiciji dialog je najbolje, da prosite prijatelja, da vam pomaga in bere nasprotni tekst. Tako se boste lahko še najbolje vživeli in bo posnetek zgledal prepričljivo.

V primeru, da nimate možnosti, da koga prosite da vam pomaga- se tega lotite sami in odigrate samo svoj tekst. Ne berite nasprotnega teksta ali medgovorov – le svoj del.

 

3. Korak – Snemanje

Za dober self-tape je potrebno upoštevati nekaj osnovnih tehničnih smernic in navodil:

  • Dobra svetloba oziroma osvetlitev – kakšen vir svetlobe imate? Najboljša izbira je dnevna svetloba ali LED luč. Če boste pred oknom, se postavite tako, da je okno pred vami in ne za vami.

  • Če boste uporabili mobitel – ga nujno postavite v vodoravno lego (ang. landscape).

  • Da ujamete v kamero sebe in nekaj malega ozadja (torej, da niste predaleč ali preblizu kamere).

  • Dober zvok (audio), da se vas sliši, brez ostalih zunanjih šumov.

  • Obleka naj bo nevtralna ali še boljše vlogi primerna.

  • Tekst se naučite na pamet in ga sproščeno ponovite pri snemanju. V kolikor sta na scenariju zapisani 2 vlogi, prosite partnerja, sorodnika, prijatelja, da vam pomaga tako, da prebere drugo vlogo na glas, da se vi lažje vživite v svoj karakter in se odzivate po scenariju.

 

4. Korak – KAJ NAREDITI z videom, ko ga uspešno posnamete?

Izbrali ste video, za katerega menite, da vas predstavlja v najboljši luči, sedaj pa….kaj z njim?

Režiserjem in produkcijam je najlažje, da imajo vse na enem mestu. Zato nikar ne pošiljajte selfatpe po mailu ampak ga priložite – kot je v navodilih pri casting agenciji, kjer ste se vpisali.

 

Vas zanima kakšne so trenutne snemalne priložnosti?

Na Avdicija.com, casting agenciji z 20-letno tradicijo in izkušnjami, najdete ažuren pregled različnih vlog v filmih, nadaljevankah ali reklamah. Najdite svojo vlogo TUKAJ

© 2022 Avdicija.com ❤ Za vse, ki si želite igrati v filmu, nadaljevanki ali reklami