Slovenska Youtuberka in igralka v ZDA

Kakšna je snemalna realnost »čez lužo«? #IzPrveRoke #Intervju #VprašaliSmo

Pogovarjali smo se z Barbaro Horvat, youtuberko in šolano igralko, ki je po svoje znanje in snemalne priložnosti šla v Ameriko.

Pri sedmih letih je bila prvič na odru in po tem nastopu je vedela, da želi to početi celo življenje. Od takrat dalje tudi piše lasten material za snemalne projekte.

Za študij na The American Academy of Dramatic Arts (AADA), je začela varčevati pri 15-ih letih, omenjeno šolo je izbrala zaradi intenzivnosti programa, saj si je želela pridobiti vsestransko znanje v dveh letih, kolikor traja študij.

Trenutno živi in dela v Los Angelesu, vendar se med letom veliko vrača v Slovenijo na obisk družine in sproti pobrska za zanimivimi snemalnimi priložnostmi. Sedaj snema v ZDA spletno serijo in 2 kratka filma, ki bosta v letošnjem letu bila objavljena. Del njenih ambicioznih načrtov sta še posneti dva filma, ki ju je sama napisala.

 

Kako je delati kot igralka v ZDA oziroma Los Angelesu? Kako tam potekajo avdicije in priprave?

Je zelo drugače kot tu, v Sloveniji. Nimajo avdicij namenjenih »za vse«, ampak se je potrebno prvo prijaviti in nato te na avdicijo povabijo. Za krajše vloge, to pomeni, da si viden cca 30 sekund na platnu, se prijavi okoli 3000 igralcev. Da prideš v krog izbrancev, povabljenih na avdicijo, je izredno težko, saj dobiš povprečno na 90 zavrnitev, en »DA«. Tako da, če si izbran za neko vlogo, je to res nekaj na kar si lahko ponosen in vesel, da ti je uspelo. Je huda konkurenca, vendar, če vztrajaš, se da

Je v ZDA Self-tape nekaj običajnega in pogosto v praksi?

Za nekatere vloge začneš s self-tapeom (t.i. lastnim videom, kjer posnameš sebe kako bi oddigral neko vlogo) in te nato povabijo na avdicijo, za določene vloge pa imajo v vseh krogih avdicije self-tape. So pa tudi take, kjer ni tega pristopa ampak le avdicije »v živo«, da lažje vidijo tvoj karakter in kemijo z drugimi igralci.

Kandidate prvo izberejo na podlagi profilne fotografije (ang. headshots), tako da imaš le pol sekunde na voljo, da navdušiš tistega, ki opravlja izbor.

Kako dolg je ta casting proces od avdicije do tega, da je oseba izbrana za vlogo?

Za manjše vloge, je potreben kak teden dni, za večje vloge in produkcijo pa tudi dva ali tri mesece.

Kaj te je pripeljalo k nam, na Avdicija.com?

Želja po tem, da se nekega dne vrnem nazaj v Slovenijo in da lahko svoje znanje pridobljeno v tujini, uporabim tudi v našem okolju. Avdicija.com se mi zdi edina platforma, ki ponuja avdicije na tak organiziran in pregleden način.

Kaj trenutno snemaš pri nas oziroma si se prijavila na kakšne snemalne projekte?

Sem se, kar na nekaj projektov, ampak za eno določeno vlogo, upam, da bom izbrana, da se potem za nekaj časa vrnem v Slovenijo.

 

Na katero tvojo vlogo (do sedaj) si najbolj ponosna?

Gre za vlogo v dolgem filmu (ang. feature film), ki je sestavljen iz sedmih zgodb in to je vloga, ki sem jo dobila v prvem roku na avdiciji. Takoj, ko sem stopila noter in spregovorila, so prenehali dalje iskati in se takoj odločili zame. Je vloga, ki mi je najbolj všeč, in kot da bi bila zame napisana. Trenutno je v postprodukciji, vendar pride v letošnjem letu v javnost.

Kako izbiraš vloge zase?

Zase, sem že dodelala svoj rang in iščem vloge, ki so meni osebno najbolj primerne, kar se tiče duše in srca. Vprašam se, kaj lahko kot jaz, prinesem na platno, najbolj resnično, odkrito in prepričljivo. To je zame najbolj pomembna stvar, ko izbiram vloge.

Kakšne so tvoje želje in ambicije za naprej na snemalnem področju?

Teden dni nazaj, se mi je uresničila želja, da sem bila izbrana za trajno vlogo v spletni seriji. Dva večja cilja sta posneti svoj kratki film, ki sem ga sama napisala. In posneti svoj dolgi film, kjer bi bila rada »za kamero«, da bi lahko sama izbrala igralsko zasedbo. Vsestransko bi rada bila del filmske industrije.

Kakšen nasvet bi dala nekomu, ki bi rad snemal, pa potrebuje še kako spodbudo?

Ostani aktiven. Stalno delaj na svoji domišljiji, beri, piši, sodeluj z ljudmi in ne čakat, da ti nekdo nekaj ponudi. Ustvari si sam svojo »službo« oziroma priložnost. Tako boš najlažje kamorkoli prišel.

Barbaro lahko najdete na naslednjih kanalih:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSzOBVpv7USERNFXYahFRUw

Instagram: https://www.instagram.com/barbarah2.0

 
 

Vas zanimajo kakšne so snemalne priložnosti za vas?

Na Avdicija.com, casting agenciji z 20-letno tradicijo in izkušnjami, najdete ažuren pregled različnih vlog v filmih, nadaljevankah ali reklamah. Najdite svojo vlogo TUKAJ

© 2022 Avdicija.com ❤ Za vse, ki si želite igrati v filmu, nadaljevanki ali reklami